Saturday, October 11, 2014

4 GOLONGAN MANUSIA



Article ini saya dapat daripada buku "POOR DAD RICH DAD".So, basically gambar ni menunjukkan cara 4 golongan manusia mencari pendapatan.Jom saya huraikan apekebendanya golongan2 manusia nih.

1. SELF EMPLOYED

Self employed ni macam seorang doktor yg menjalankan bznes kliniknya sendiri, seorang lawyer yg menjalankan bznes syarikat guamannya sendiri atau seorang jurutera yg menjalankan bznes perunding jurutera nya sendiri.Dengan erti kata lain bznes yg memerlukan kepakaran bidang masing2 untuk menjalankan bznes.

Selalunya bznes mcm ni adalah dalam golongan professional.Memang busy lerrrr pasal dia sendiri yg perlu run bznes dia.Bznes ni juga memerlukan komitment yg sangat tinggi...korang penah tengok lifestyle seorang doktor?...komfom bz.....yg tak berapa bz ni mungkin doktor gigi.....tapi still kena datang klinik sendiri bukan?

2. EMPLOYEE

Employee ni rasanya semua orang tahu.Orang melayu panggil "makan gaji".Datang opis pagi balik petang.Ada yg sampai malam.Gaji komfem syarikat atau boss yg tentukan.Still memerlukan komitmen yg sangat tinggi.

3. BUSINESS OWNER

Haaaa....business owner ni kira mcm tokey laaa....dia ada syarikat dan dia menggajikan orang lain utk bersama2 run business dia.Beza dengan self employed, business owner ni selalunya memiliki lebih ramai pekerja dan premis perniagaan yg besar.So, modal pon nak kena ada besar.bila modal besar komitment juga besar.

4. INVESTOR

Golongan ni lah yg paling aku jeles.Ape tak nyer, keje dia laburkan duit pastu dia duk diam2.Bangun pagi2 boleh baca surat khabar.Xder kalut2 nak iron baju, tempuh jem, pikir pasal orang lain.Cukup masa dia dapat duit.

Best kan?....konsep investor ni DUIT BEKERJA utk mereka.Ofkos laaaaa kena kumpul duit banyak utk di investkan.Tapi kalau kita manage dari awal, inshaAllah kita mampu capai.


No comments:

Post a Comment